Україна та Японія опрацьовують питання щодо впровадження японських технологій на українських ТЕС з метою підвищення їх ефективності

 

У вівторок, 3 лютого 2015 року, відбувся українсько-японський семінар з питань енергетичної безпеки 2015 - на шляху до високоефективних технологій вугільної енергогенерації.

Участь у заході взяв перший заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України  Юрій Зюков.

З вітальними промовами до учасників заходу звернулися Парламентський віце-міністр економіки, торгівлі та промисловості Японії Шіґекі Івая, перший заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрій Зюков, Посол Японії в Україні Шіґекі Сумі.

Юрій Зюков, виступаючи, зазначив: «Ми високо цінуємо зусилля японської сторони, спрямовані на здійснення заходів з підвищення ефективності існуючих вугільних електростанцій, які в сукупності виробляють понад 40% електроенергії країни, шляхом їх відновлення і модернізації». Також Юрій Зюков підкреслив, що подальші дії в енергетичній сфері повинні бути спрямовані на покращення рівня ефективності електростанцій, що буде сприяти як національній безпеці, так і скороченню шкідливих викидів.

Промовці від японської сторони наголосили, що на сьогодні важливо об’єднати зусилля з метою покращення енергетичної безпеки. Парламентський віце-міністр економіки, торгівлі та промисловості Японії Шіґекі Івая наголосив, що основою японської допомоги стане розробка «майстер-плану» в енергетиці, виконана командою найкращих японських  науковців світового рівня. «Усе це маємо викласти у пропозиціях щодо поєднання різних видів ресурсів та впровадження заходів з енергоефективності в Україні».

Крім того, він зазначив, що Японія має намір підтримати переоснащення українських ТЕС, які працюють на вугіллі, за допомогою технологій світового рівня. На його думку, основою співпраці України і Японії в цьому напрямку має стати політика підвищення ефективності роботи ТЕС, зокрема тих, що працюють на вугіллі. «Коли ми впровадимо японські технології на українських ТЕС, можна очікувати зменшення потреб у імпорті природного газу на 10%».

Представники Японії поділилися минулим і сучасним досвідом Японії у галузі енергетичної безпеки. Друга частина семінару була присвячена технологіям чистого вугілля. Фахівці Міненерговугілля поінформували щодо політики використання вугілля в Україні. Крім того, з української сторони про науково-дослідну роботу щодо застосування технологій чистого вугілля в Україні доповіли представники Інституту вугільних технологій НАН України Микола Чернявський та Ігор Вольчин. Також під час семінару приділено увагу екологічним технологіям в енергетичній галузі. Японські науковці поділилися досвідом щодо впровадження заходів з екологічної безпеки, зокрема презентували використання технологій системи контролю за якістю повітря.

Семінар продемонстрував готовність сторін до поглиблення співпраці в енергетичній сфері.

Організаторами заходу виступили Міністерство енергетики і вугільної промисловості України, Японський центр вугільної енергетики (JCOAL) Японський інститут енергетичної економіки (IEEJ), співорганізаторами -  Посольство Японії в Україні та Міністерство економіки, торгівлі та промисловості Японії. Захід відбувся також за сприяння Інституту вугільних енерготехнологій НАН України.

 

Довідково:

Під час зустрічі у Києві 5 серпня 2014 року Міністр економіки та промисловості Японії та Міністр енергетики та вугільної промисловості України підписали Спільну заяву про співпрацю між Україною та Японією у галузі енергетичної політики та галузі вугільної теплоенергогенерації.

Окрім того, в заяві йдеться про технічну співпрацю зі спеціалістами з метою розробки «майстер-плану» в галузі енергетики для України, а також про проведення аудиту обладнання на вугільних теплоелектростанціях України з метою підвищення ефективності вугільної теплоенергогенерації.

IEEJ та JCOAL об’єднали свої зусилля таким чином, що IEEJ зосередився на розробці «майстер-плану» в галузі енергетики, у той час як JCOAL спрямовує свою допомогу на підвищення ефективності устаткування вугільних ТЕС та покращення їхніх екологічних показників.

Термін «чисте вугілля» об’єднує технології, які допомагають зменшити негативний вплив на навколишнє середовище від спалювання вугілля.